Nyhedsbrev 2023

 

Du er i høj grad selv herre over, i hvor god form din hjerne er. Det gør du ved at sikre, at din hjerne får den rette ”føde” – fx i form af det du spiser, og hvordan du træner din hjerne.

 

Din hjerne er en stor fedtklump – derfor er det vigtigt, at du sikrer, at den har nok af de rigtige fedtstoffer:

Vidste du, at din hjerne består af omkring 60% fedt? Og at det ikke er ligegyldigt, hvilke fedtstoffer du indtager. Der er nogle, der er de ”rette fedtstoffer”, som får din hjerne til at fungere optimalt. Og hvilke er så de rette fedtstoffer? Det er kort sagt: Omega-3.

Mange af os tager et dagligt omega-3 tilskud. Men det er klogt at sikre, at du også får en passende mængde gennem din kost. De fødevarer du skal spise for at sikre dig et godt indtag af omega-3 er fx fede fisk som laks og sardiner, nødder og frø. Du kan også få omega-3 fra en række plantebasserede olier.

Læs mere om omega-3 fedtstoffer til hjernen og en masse andet småt og godt om, hvordan du holder din hjerne i form i Nisse Simonsons bog: ”Hjernepiller – en rejse i universets mest fantastiske organ”. Se de to links nedenfor.

Find den på biblioteket, i papirudgave eller som Ebog – find linket her

Eller køb den hos Experimentarium (de har lige lagt webshoppen om, og har kun nået at lægge nogle af deres varer op. De har bogen, selv om den måske ikke er nået at komme op på webshoppen i læsende stund) https://shop.experimentarium.dk/

 

Træn din hjerne og hjælp den med at holde sig i god form:

Du har sikker hørt, at du skal lave kryds og tværs og sudokuer for at holde din hjerne i form. Dette er fuldstændigt rigtigt, men der er også mange andre ting, du kan gøre for at motionere din hjerne – og det er bedst, hvis du varierer de udfordringer, du giver din hjerne.  Hvis du allerede er rigtig god til sudoku, så får din hjerne ikke særlig meget træning, hvis du løser en masse af dem. Hvis du skal udfordre din hjerne, skal du give den helt andre typer opgaver, hvor den skal anstrenge sig noget mere. Hvis du har tid nok, så overvej at lære et nyt instrument eller et nyt sprog. Ellers er der også mange små ting, du kan gøre i din hverdag, fx børste tænderne med ”den forkerte” hånd, slukke for GPS’en og bruge din hjerne til at finde vej eller bare læse en god bog.

Om end jeg ikke vil skrive et afsnit om det, så er det også rigtig godt for hjernen, at du holder din krop i form med fysisk træning.

 

Afslutningsvis vil jeg dele en meget spændende TED-talk om at holde sin hjerne i form:

Stik imod hvad vi troede indtil for få år siden, kan vi også som voksne danne nye nerveceller i hjernen, såkaldte ”neuroner”. Jo bedre vi er til at skabe neuroner, jo bedre bliver vores hukommelse og vores humør – og jo bedre bliver vi også til at forhindre tabet af neuroner i forbindelse med vores aldring. Se nedenstående TED-talk – den tager kun 10 minutter. Her fortæller forsker i neurovidenskab, Sandrine Thuret, om dannelse af hjerneceller og giver os praktiske råd om, hvordan vi kan hjælpe vores hjerner til en bedre neurogenese – dvs. skabelse af nye nerveceller i hjernen. Følg linket og se “You can grow new brain cells. Here’s how” med Sandrine Thuret. Følg linket https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how

 

Med venlig hilsen

Aviva Steinbock
Stein-Beck