Nyhedsbrev 2018

Hvilken videnskab ligger til grund for mange personprofilanalyser?

2018 har budt på adskillige jobs, hvor vi har udført personprofiltest for vores kunder. Den test, vi arbejder med, er – ligesom mange andre valide tests på markedet – baseret på en empirisk udviklet model indenfor personlighedspsykologien, som går under navnet ”Femfaktormodellen”.

Som navnet antyder, består modellen af fem faktorer:

Faktor                                             Dimensionsspænd

Åbenhed                                              konventionel vs. original

Samvittighedsfuldhed                      upålidelig vs. trofast

Ekstraversion                                     indadvendt vs. udadvendt

Venlighed                                            irritabel vs. godmodig

Neuroticisme                                      bekymret vs. rolig

Når vi rekrutterer, bruger vi en test, der har 36 forskellige dimensioner, der hver udspringer af en af disse fem faktorer. Der er ingen værdiladning eller præference for, om den ene profil er bedre end den anden. Der er fordele og ulemper med enhver af siderne i en personlig profil. Værdien af at arbejde med personprofiler er dels, at man bedre kan matche en person med et job. Og dels – hvilket efter min mening er langt det vigtigste – kan man bruge personprofilen til at klæde lederen rigtigt godt på til at forstå og kende den nye medarbejders opmærksomhedsområder, og hvad der skal til, for at denne vil trives og blive god til sit job. Med andre ord, uanset hvem man vælger at ansætte, bliver oddsene bedre for at skabe en succes med det nye samarbejde.

 

”Hvem er du? Puslespillet om personligheden”

Vi tænker nok ikke så meget på det, men i virkeligheden er du – vi – alle sammen – på en gang ligesom hinanden, delvis som hinanden og helt forskellige. Brug 15 minutter til at se denne TED talk med Brian Little, professor i psykologi på Cambridge University – en mægtig underholdende og lærerig præsentation af ”ekstraversion”-faktoren fra femfaktormodellen. Se den her.

 

 

Med venlig hilsen

Aviva Steinbock
Stein-Beck

 

Klik her for at til- eller afmelde nyhedsbrevet